Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
teksto dydisaaa
hamburger overlay

Kaip valgyti vaisius sergant diabetu

 

 
Vaikystėje mūsų sode augo du mangai ir du avokadai. Per vasarą ant pievelės prikrisdavo daugiau vaisių nei pajėgdavome suvalgyti. Dievinu vasarą, nes lietus ir saulė užaugina daug įvairiausių vaisių, kuriuos aš taip mėgstu. Kai buvau vaikas, per mangų sezoną mano vienintelė mintis būdavo „Kaip mangais neišsitepti marškinėlių?“ Dabar, kai sergu diabetu, viskas nebėra taip paprasta kaip tada, kai buvau vaikas, nes valgydamas vaisius turiu galvoti ne tik apie dėmes ant marškinėlių. Bandydamas ir klysdamas išmokau, kaip sveikai įtraukti vaisius į savo racioną. Tam teko pakeisti kai kuriuos senus įpročius. 
 
Anksčiau buvau įpratęs vaisius valgyti nesąmoningai ir neskaičiuodamas angliavandenių, vaisiai buvo mano pagrindinis maistas. Ne sezono laikotarpiu valgydavau pernelyg daug džiovintų vaisių, pavyzdžiui, žiemą galėdavau suvalgyti po visą maišelį džiovintų mangų. Visus šiuos įpročius turėjau pakeisti. Išsiugdžiau keturis naujus įpročius, kurie man suteikia galimybę vis dar mėgautis vaisiais be nepalankaus poveikio cukraus lygiui kraujyje. 
 
  1. Pasiimkite vaisių mankštindamiesi: vaisių nešuosi į sporto salę ir ilgus pasivaikščiojimus, nes atliekant širdžiai skirtus pratimus cukraus lygis kraujyje sumažėja. Tuomet pasinaudoju proga suvalgyti nedidelį obuolį. Man patinka obuoliai, nes juos lengva nešiotis ir jie netepa, kaip kai kurie kiti vaisiai. 
  2. Vaisiais pakeiskite kitus angliavandenius: kartais vaisiais pakeičiu krakmolingus angliavandenius. Pavyzdžiui, vietoj to, kad vakarienei ant grotelių keptą vištieną valgyčiau su ryžiais ar bulvėmis, ryžius ar bulves pakeičiu platanais, duonmedžio vaisiais ar žaliais bananais.   
  3. Žinokite, kada tinkamiausias metas valgyti vaisius: ne taip seniai pastebėjau, kad darbo dienomis labai išalkdavau prieš pietus ir persivalgydavau, dėl ko mano cukraus lygis kraujyje pernelyg pakildavo. Kai apie tai papasakojau savo sveikatos priežiūros specialistui, nusprendėme, kad turėčiau šiek tiek užkąsti praėjus trims valandoms po pusryčių. Užkandžius sudarė nedidelis kiekis vaisių kartu su baltymais – jogurtu, sūriu ar mėsos griežinėliais. Tai man padėjo išlaikyti stabilesnį cukraus lygį kraujyje ir suteikė dar vieną progą pavalgyti vaisių 
  4. Žinokite porcijų dydį ir glikemijos indeksą: kadangi mėgstu valgyti vaisius, glikemijos indeksas man pasirodė labai naudingas. Greitai išmokau, kad turiu skaičiuoti, kiek saugiai galiu suvalgyti vyšnių ar vynuogių, nesėdėti pasidėjęs kilogramą vaisių ir valgyti juos nesąmoningai. Kai sužinojau, kad 16 žaliųjų vynuogių prilygsta nedideliam mangui, tai padėjo viską sudėlioti į savo vietas. Be to, naudinga žinoti, kad ne visuose manguose cukraus yra vienodai, o mango dydis gali turėti daug reikšmės.
 
Kai man diagnozavo diabetą, maniau, kad niekada nebegalėsiu valgyti vaisių. Pirmuosius kelis mėnesius vengiau visų vaisių. Padedamas dietologo atradau, kad tai mitas ir saikingai vartojami vaisiai yra naudingi sveikatai. Galime valgyti vaisius, tiesiog tai daryti reikia protingai. Tikiuosi, kad šie patarimai jums bus naudingi. 
 
 

Dalytis

Įkelta pagal sritį: