Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
teksto dydisaaa
hamburger overlay

Ieškoti maiste riebalų


Jei kas norėtų atsisakyti nereikalingų riebalų, ko gero, pietums patartumėte valgyti sriubą su sumuštiniu, daugiau salotų, ir rinktis desertą, kuriame mažiau sočiųjų riebalų. Skamba gerai, tiesa?

Deja, tai nėra taip paprasta. Sotieji riebalai ir riebiųjų rūgščių transizomerai slypi ne viename sveikai atrodančiame maisto produkte. Štai jums keli pavyzdžiai:

Salotų užpilas. Visos tos traškios, skanios daržovės labai sveikos: jose daug vitaminų, mineralų ir skaidulų. Tačiau 20 g riebalų viename valgomajame šaukšte riebaus užpilo (15 ml) sumenkina salotų naudą, ypač turint minty, kad daugelis suvartoja 3 ar 4 kartus daugiau rekomenduotino kiekio. Rinkitės užpilą, pagamintą iš ypač tyro alyvuogių aliejaus, rapsų aliejaus ar jogurto ir matuokite porcijas šaukštu.

Sumuštiniai. Prieš pasidarydami sumuštinį pagalvokite, kokių pagardų jums tikrai reikia. Užuot drėbę gerą šaukštą majonezo, tepkite jį itin šykščiai ar visai jo atsisakykite ir vietoj jo vartokite garstyčias. Venkite paruoštų vištienos ar tuno salotų – jos dažnai užtaisomos dideliu kiekiu riebaus majonezo. Susikurkite savo pačių sumuštinių receptus su tunu ar vištiena savo sultyse, pjaustytomis daržovėmis, konservuotomis gėrybėmis ar šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis

Fasuoti kepiniai. Bet kurie komerciniai kepiniai ar užkandžiai yra potencialus riebiųjų rūgščių transizomerų šaltinis. Pyragai, tortai, sausainiai, užkandžių traškučiai, net ir sveikais vadinami kvietiniai sausainiai. Kodėl? Ogi todėl, kad riebiųjų rūgščių transizomerai ilgiau išlaiko gaminius šviežius. Skaitydami maisto sudėtį žiūrėkite, ar parašyta „iš dalies hidrintas“ ar „hidrintas“ aliejus. Jei parašyta, vadinasi gaminyje yra riebiųjų rūgščių transizomerų.

O riešutų svieste nėra. Priešingai vyraujančiai nuomonei, riešutų svieste yra tik keli gramai sočiųjų riebalų ir vos pėdsakas hidrinto aliejaus. Jame nėra nė gramo riebiųjų rūgščių transizomerų. Būtinai perskaitykite etiketę ir venkite prekės ženklų su pridėtuoju cukrumi ir aliejumi.

O dabar, kai žinote, kur ieškoti blogųjų riebalų, stenkitės mažiau vartoti jų turinčių produktų ir verčiau rinkitės sveikesnius produktus.


Šaltiniai:

WebMD. Healthy eating with diabetes: Your menu plan. Manage your diabetes head2toe [Internet]. New York, New York [cited 2017 Dec 5]. Prieiga per internetą: https://www.webmd.com/diabetes/head2toe-15/diabetes-meal-plan?page=2.
Mayo Clinic. Diabetes diet: Create your healthy eating plan [Internet]. Rochester, Minnesota: 2017 March 25 [cited 2017 12 05]. Prieiga per internetą: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/in-depth/diabetes-diet/art-20044295.
Segal R, Robinson L. Choosing Healthy Fats [Internet]. Santa Monica, California: 2017 October [cited 2017 12 05]. Prieiga per internetą: https://www.helpguide.org/articles/healthy-eating/choosing-healthy-fats.htm

 

Dalytis

Įkelta pagal sritį: