Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

teksto dydisaaa

Patogus maisto porcijų kontrolės vadovas

Būtinybė kaskart valgant skaičiuoti angliavandenius – vienas iš dalykų, kuriuos kiekvienas diabetu sergantis žmogus turi išmokti. Net jei esate gerai įgudęs skaičiavimo meistras, žinote, kad truputį suklydus sutrikdoma gliukozės kiekio kraujyje pusiausvyra http://www.diabetes.org/food-and-fitness/food/what-can-i-eat/understanding-carbohydrates . Angliavandeniai dažniausiai neteisingai suskaičiuojami, jei neatsižvelgiama į maisto porcijų dydį.

Tiksliai sverkite maistą ir jauskitės gerai

Naudodami maisto svarstykles ir matavimo indelius galite išvengti daug rūpesčių. Taip žinosite, kad suvartojote lygiai pusę indelio rudųjų ryžių, kuriuose yra 22 angliavandeniai, o ne maždaug pusę indelio ryžių, kuriuose yra apie 20 angliavandenių. Dėl šių nedidelių netikslumų jūsų apskaičiuotas per dieną suvartotų angliavandenių kiekis tikrai gali būti netikslus.

Kaip skaičiuoti apytiksliai?

Ką daryti, jei su savimi neturite maisto svarstyklių ar matavimo indelio? Štai keletas būdų, kaip gana tiksliai nustatyti apytikslį kiekį:

  • 1 porcija mėsos turėtų būti 85 gramai (maždaug tokio dydžio kaip kortų kaladė);
  • 1 indelis yra maždaug teniso kamuoliuko ar mažo kumščio dydžio;
  • viena sauja yra maždaug pusė indelio; 
  • nykščio pagalvėlė (nuo pirmojo piršto sąnario į viršų) yra maždaug 1 arbatinis šaukštelis.

Rekomenduojamos ir faktiškai valgomos porcijos

Skaitykite maisto produktų etiketes, kad žinotumėte, koks yra vienos porcijos dydis. Etiketėje nurodytas porcijos dydis ir tiek, kiek suvalgote, dažnai labai skiriasi. Mikrobangų krosnelėje ruošiami kukurūzų spragėsiai yra puikus pavyzdys. Viename pakelyje paprastai būna 3 porcijos. Kiek iš mūsų gali pasakyti, kad suvalgome tik trečdalį kukurūzų spragėsių pakelio? Skaičiuokite suvartojamo maisto angliavandenių kiekį ir pamatysite, kad jūsų porcijos dažnai yra didesnės nei nurodytos ant etiketės.

Įveikite save

Sverti porcijas yra labai svarbu, tačiau tai nereiškia, kad negalite apgaule prisiversti valgyti sveikiau, kai valgote ne namie. Štai keletas patarimų, kaip tai daryti:

  • venkite valgyti savitarnos kavinėse;
  • pirmuoju patiekalu ar desertu pasidalykite su draugu;
  • vietoje pirmojo patiekalo valgykite užkandį ar salotas (be padažo);
  • jei restorane įprasta prie patiekalų patiekti duonos ar traškučių, jų atsisakykite;
  • prieš pradėdami valgyti paprašykite dėžutės maistui išsinešti, kad pusę patiekalo galėtumėte suvalgyti vėliau.

Susikurkite savo lėkštę

Vis dėlto dažniausiai patartina valgyti kuo tikslesnio dydžio porcijas. Amerikos diabeto asociacija siūlo puikių mokymo priemonių, kaip susikurti savo lėkštę. 

http://www.diabetes.org/food-and-fitness/food/planning-meals/create-your-plate/  Lėkštės viduryje įsivaizduokite liniją. Vieną lėkštės pusę užpildykite nekrakmolingomis daržovėmis, pavyzdžiui, lapinėmis daržovėmis, burokėliais ar pomidorais. Dabar likusią lėkštės pusę padalykite į dvi mažesnes dalis. Į vieną lėkštės ketvirtį dėkite grūdų ar krakmolingų maisto produktų, pavyzdžiui, rudųjų ryžių, bolivinių balandų ar pupelių. O į likusį ketvirtį dėkite baltymų turinčio maisto, pavyzdžiui, liesos kalakutienos, lašišos ar kiaušinių.

Dalytis

Įkelta pagal sritį: