Polinesočiųjų riebalų galima rasti kukurūzų, saulėgrąžų, sojos ir dygminų aliejuose. Mononesočiųjų riebalų galima rasti rapsų, alyvuogių ir žemės riešutų aliejuose, taip pat avokaduose, riešutuose ir sėklose.
Riebalų rūgštys yra būtinos maistinės medžiagos, padedančios pagreitinti jūsų medžiagų apykaitą, sumažinti cholesterolio kiekį ir sumažinti širdies ligų riziką. Yra du tipai: omega-6 ir omega-3. Kadangi omega-3 randama konkrečiuose maisto produktuose, daugelis žmonių jo negauna. Jos galima rasti šaltavandenėse žuvyse, tokiose kaip lašiša ir sardinės, vėžiagyviuose, rapsų aliejuje, linų sėmenyse, graikiniuose riešutuose, moliūgų sėklose, sojos pupelėse ir žaliose lapinėse daržovėse. Šiandien kai kuriuose kiaušiniuose yra omega-3, nes vištos gauna specialaus pašaro.
Dabar šiek tiek grįžkite ir dar kartą pažvelkite į šiuos užkandžių variantus. Toje uncijoje žemės riešutų yra tik 2 gramai sočiųjų riebalų, tuo tarpu pyragaityje – 11 gramų sočiųjų riebalų. Tikiuosi, kad apsiginklavę nauja informacija pasirinksite riešutus, o ne pyragaitį!
Perskaitykite straipsnį „Kaip pasirinkti sveikus riebalus“, kuriame rasite daugiau faktų apie geruosius ir bloguosius riebalus bei omega-3 galią.
Šaltiniai:
Harvard School of Public Health. Fats and Cholesterol [Internet]. Boston, Massachusetts [cited 2017 Dec 5]. Available from https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/.
Segal R, Robinson L. Choosing Healthy Fats [Internet]. Santa Monica, California: 2017 October [cited 2017 Dec 5]. Available from https://www.helpguide.org/articles/healthy-eating/choosing-healthy-fats.htm.
Deakin University. Fats and Oils. Better Health Channel [Internet]. Burwood Victoria [cited 2017 Dec 5]. Available from https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/fats-and-oils