Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
teksto dydisaaa
hamburger overlay

Faktai apie riebalus 

 

 

Visiems yra taip buvę – stovėdami tarp maisto prekių parduotuvės lentynų galvojame: „Šis mažas, šokoladu dengtas pyragaitis su grietinėlės įdaru neturi tiek riebalų, kiek sauja žemės riešutų. Galiu sau leisti 4 papildomus gramus riebalų.“

Žinoma, žemės riešutai turi 13 gramų riebalų, o pyragaitis – tik 17 gramų. Bet ar atkreipėte dėmesį į tai, kokio tipo riebalų juose yra, kokį poveikį jie daro jūsų organizmui? Čia svarbu aptarti „geruosius ir bloguosius riebalus“.

Kaip atpažinti bloguosius riebalus
Maiste yra dviejų rūšių blogųjų riebalų, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį: sočiųjų riebalų ir transriebalų rūgščių, dar žinomų kaip transriebalai. Sotieji riebalai gali padidinti MTL (blogojo) cholesterolio kiekį ir yra siejami su širdies ligomis, insultu ir krūties vėžiu. Sočiuosius riebalus lengva atpažinti, nes jie kambario temperatūroje paprastai išlieka kieti. Paprastai jie randami gyvūninės kilmės maiste, tokiame kaip sviestas ir kiaulės taukai, taip pat tropinių kraštų aliejuose, tokiuose kaip kokosų ar palmių aliejus ir kakavos sviestas.

Transriebalai gali padidinti MTL cholesterolį net labiau nei sotieji riebalai. Transriebalai naudojami daugelyje perdirbtų maisto produktų ir parduodamų kepinių, nes jie padeda maistą išsaugoti ilgiau. Kai kurie transriebalai atsiranda natūraliai. Kai kurie jų sukuriami vandeniliu prisotinant augalinį aliejų, taip gaunamas „iš dalies hidrintas“ aliejus. Jei matote šią frazę ant maisto produktų pakuočių, žinokite, kad joje yra transriebalų.
 

Kaip atpažinti geruosius riebalus
Nors ir laikoma, kad kai kurie riebalai yra geri, jie vis tiek yra riebalai – turi daug kalorijų ir niokoja jūsų liemenį. Taigi vis tiek turite stengtis išlaikyti pusiausvyrą. Nesotieji riebalai apima mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų rūšis. Įrodyta, kad polinesotieji riebalai mažina MTL cholesterolį, tačiau jie taip pat gali sumažinti DTL (gerąjį) cholesterolį. Mononesotieji riebalai gali sumažinti MTL cholesterolį nepaveikdami DTL cholesterolio.

Kur jų rasti?
Polinesočiųjų riebalų galima rasti kukurūzų, saulėgrąžų, sojos ir dygminų aliejuose. Mononesočiųjų riebalų galima rasti rapsų, alyvuogių ir žemės riešutų aliejuose, taip pat avokaduose, riešutuose ir sėklose.

Riebalų rūgštys yra būtinos maistinės medžiagos, padedančios pagreitinti jūsų medžiagų apykaitą, sumažinti cholesterolio kiekį ir sumažinti širdies ligų riziką. Yra du tipai: omega-6 ir omega-3. Kadangi omega-3 randama konkrečiuose maisto produktuose, daugelis žmonių jo negauna. Jos galima rasti šaltavandenėse žuvyse, tokiose kaip lašiša ir sardinės, vėžiagyviuose, rapsų aliejuje, linų sėmenyse, graikiniuose riešutuose, moliūgų sėklose, sojos pupelėse ir žaliose lapinėse daržovėse. Šiandien kai kuriuose kiaušiniuose yra omega-3, nes vištos gauna specialaus pašaro. 

Dabar šiek tiek grįžkite ir dar kartą pažvelkite į šiuos užkandžių variantus. Toje uncijoje žemės riešutų yra tik 2 gramai sočiųjų riebalų, tuo tarpu pyragaityje – 11 gramų sočiųjų riebalų. Tikiuosi, kad apsiginklavę nauja informacija pasirinksite riešutus, o ne pyragaitį!

Perskaitykite straipsnį „Kaip pasirinkti sveikus riebalus“, kuriame rasite daugiau faktų apie geruosius ir bloguosius riebalus bei omega-3 galią.

 

 

 

Šaltiniai:
Harvard School of Public Health. Fats and Cholesterol [Internet]. Boston, Massachusetts [cited 2017 Dec 5]. Available from https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/.
Segal R, Robinson L. Choosing Healthy Fats [Internet]. Santa Monica, California: 2017 October [cited 2017 Dec 5]. Available from https://www.helpguide.org/articles/healthy-eating/choosing-healthy-fats.htm.
Deakin University. Fats and Oils. Better Health Channel [Internet]. Burwood Victoria [cited 2017 Dec 5]. Available from https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/fats-and-oils

 

Dalytis

Įkelta pagal sritį: