Manote, kad atsisakę mėsos negausite pakankamai baltymų? Pagalvokite dar kartą. Tai plačiai paplitusi klaidinga nuomonė. Yra gausybė augalinių produktų, kurie yra puikus baltymų šaltinis, pavyzdžiui: (8)
· Riešutai ir sėklos
· Ankštiniai, pvz., pupelės, lęšiai ir avinžirniai
· Daržovės, pvz., brokoliai, lapiniai kopūstai ir šparagai
· Grūdai, pavyzdžiui, Bolivinė balanda ir rudieji ryžiai
Kita paplitusi klaidinga nuomonė, kad būti vegetaru yra brangu. Iš tiesų tai gali būti pigiau nei valgyti mėsą. Tik pagalvokite, kiek kainuoja vegetariški makaronai restorane, palyginti su nugarinės medalionais. Tyrimas parodė, kad augalinius patiekalus gaminti kainuoja pigiau nei ruošti liesą mėsą – per metus galėtumėte sutaupyti daugiau nei 700 USD! (13a)
Nors vegetariškai maitintis gali būti tikrai sveika, vis tiek turėtumėte vengti šių klaidingų įsitikinimų.
1. Visas vegetariškas maistas yra sveikas
Jei jūs vegetaras, vartojantis riebų keptą maistą, saldžius maisto produktus ir gėrimus ir daug angliavandenių turinčius produktus, jūsų mityba tikriausiai blogesnė nei to kuris valgo liesą mėsą ir daržoves.
Vegetarai, norintys rūpintis sveikata, turėtų vengti perdirbto maisto, pvz., šaldytų picų, gazuotų gėrimų, kepinių ir bulvyčių. Šis maistas yra kaloringas ir riebus, ir, tyrimų duomenimis, susijęs su vėžiu. (9)
2. Vegetarai gauna visų reikalingų vitaminų ir maistinių medžiagų
Vitaminas B12 yra svarbus raudonųjų kraujo kūnelių gamybai ir nervų sistemos veiklai. Tai maistinė medžiaga, kurios vegetarai ir veganai rizikuoja suvartoti per mažai. (10) Vitamino B12 gali trūkti ir sergantiems 2 tipo diabetu. (11)
Vitamino B12 yra gyvulinės kilmės produktuose, bet vegetarai gali gauti iš vitaminu B12 praturtintų maisto produktų, pvz., duonos ir augalinio pieno, arba iš maisto papildų. (12)
3. Man netrūks mėsos, ar ne?
Potraukis maistui yra tikras, tačiau jis tiek pat psichologinis, kiek fiziologinis. Štai keli dalykai, kuriuos galite padaryti, kad suvaldytumėte potraukį mėsai.
· Atsiminkite priežastis Užrašykite, kodėl tapote vegetaras. Gal dėl to, kad numestumėte svorio, taptumėte energingesnis ar pagerintumėte diabeto valdymą. O gal dėl to, kad būtumėte sveikesnis pavyzdys jūsų vaikams, ar kad norite pasirinkti aplinkai draugišką mitybą. Kokia bebūtų priežastis, užsirašykite ją ir pasidėkite ten, kur galite prireikus pamatyti kaip priminimą.
· Mitybos planas. Eidami į maisto prekių parduotuvę, pasiimkite pirkinių sąrašą, kad pirktumėte tai, dėl ko atėjote. Išbandykite naujus receptus iš daržovių, sukurtus remiantis jūsų mėgstamiausiais mėsos patiekalais, pavyzdžiui, grybų, o ne jautienos befstrogeną. Į receptų pasirinkimą įtraukite savo šeimos narius, kad jie padėtų jums šioje kelionėje. Gerai leiskite laiką kartu gamindami virtuvėje ir didžiuokitės savo patiekalais.
· Prašykite rekomendacijų. Daugelis restoranų mielai priima vegetarus ir veganus. Ieškokite restoranų, kuriuose rasite vegetariškų patiekalų, ir paprašykite aptarnaujančio personalo rekomendacijų.
Jei mėgstate tam tikros rūšies mėsą, tikriausiai yra produktas, kuriuo galite ją pakeisti. Paragaukite traškių aštrių kalafiorų vietoje vištienos sparnelių. Lazanijoje vietoje rikotos naudokite tofu. Ant grotelių kepkite vegetariškus mėsainius. Sutelkite dėmesį ne tik į maistą, bet į patirtis ir valgant gerai praleistą laiką. Jūsų mėsos troškimas ims mažėti. (13)