Džiaugsmo teikiantį patiekalą paruošti lengviau, jei laiką išnaudojate efektyviai. Turbūt esate girdėję liaupsių maisto ruošimui iš anksto, bet ką tai reiškia ir kaip tai gali padėti sutaupyti laiko?
Kai galvoju apie maisto ruošimą iš anksto, įsivaizduoju daugumos savaitės patiekalų suplanavimą ir didelių maisto kiekių gaminimą vieną ar du kartus per savaitę.
Planuojant daugumą patiekalų lengviau pasirinkti sveikesnę alternatyvą (negu sprendžiant, ką valgyti vakarienei, kai esi alkanas ar pavargęs po darbo), sutaupyti pinigų perkant didelius kiekius ir sutaupyti laiko, nes nereikia gaminti maisto kiekvieną dieną.
Mėgstu suplanuoti tris ar keturis patiekalus ir užkandžius bei juos gaminti pakaitomis visą savaitę.
Pavyzdžiui: Vienas valgis gali būti vištiena, ryžiai ir daržovės vakarienei. Tada vištienos ir daržovių sumuštinis pietums kitą dieną. Užuot ruošusi vištieną kiekvieną dieną, pagaminu didelį kiekį ir laikau jį šaldytuve, kad galėčiau panaudoti įvairiems patiekalams. Kitas patiekalas gali būti kotletai, makaronai ir salotos, o kitos dienos pietūs – salotos su mėsa.
Supratote principą?
Kad maistas šaldytuve išliktų šviežias, rekomenduočiau iš anksto ruošti tik tuos maisto produktus, kuriuos galima laikyti. Pavyzdžiui, nepjaustyčiau salotų visai savaitei, bet suskirstyčiau į porcijas vaisius ir daržoves, kurių nereikia pjaustyti, pavyzdžiui, ilgavaisius agurkus ir pomidorus.
Taip pat rekomenduočiau rinktis tokius užkandžius, kuriems paruošti reikia kuo mažiau laiko, tokius kaip edamame pupeles, riešutus (migdolų porcija yra ¼ puodelio arba maždaug 23 migdolai), plėšomas sūris, graikiškas jogurtas, virti kiaušiniai ir vaisiai.
Vienintelis šios strategijos trūkumas toks, kad jūsų šaldytuvas visada bus pilnas.