Nors negalime stipriai pakeisti genetikos (jei tik gyvenimas būtų panašus į mokslinės fantastikos filmą), yra daug dalykų, kuriuos galime kontroliuoti, kad kompensuotume gyvenimo būdą, kūno formą ir uždegiminius veiksnius, sukeliančius atsparumą insulinui. Pirmiausia:
- Daugiau judėjimo. Skaitosi viskas, ar tai būtų lipimas laiptais, važiavimas dviračiu ar dažnesnis paprastas pasivaikščiojimas. Tai nebūtinai turi būti varžybų sportas, bet reguliarus judėjimas yra
svarbu. Jėgos treniruotės taip pat puikiai tinka nuolatiniam riebalų deginimui ir ląstelių jėgainių – mitochondrijų – aktyvinimui.
- Mažiau saldumynų. Vartokite kiek įmanoma mažiau cukraus. Ypač venkite saldintų gėrimų. Ksilitolis, eritritolis ar stevija gali būti saikinga alternatyva. Nepamirškite ir natūralaus vaisių cukraus, nes fruktozė laikoma saldumynu!
- Valgykite vaivorykštę. Sutelkite dėmesį į sveiką, neperdirbtą maistą ir daug šviežių daržovių. Kuo daugiau spalvų, tuo geriau! Taip pat reguliariai suvalgykite saują riešutų ir riebios žuvies!
- Žarnyno reikalai. Į racioną reikėtų įtraukti daug skaidulų ir fermentuotų produktų. Jogurte esančios bakterijos skatina ir gerųjų žarnyno bakterijų gamybą. Venkite dirbtinių saldiklių, nes jie gali paskatinti uždegimą[5].
- Vartokite Omega-3. Vartojant bent 2 g omega-3 riebalų rūgščių per dieną gali sumažėti atsparumas insulinui, trigliceridų kiekis kraujyje ir pagerėti atsparumas insulinui[6].
- Venkite užkandžiauti. Tarp valgymų turi būti bent 4 ar 5 valandų pertrauka. Be to, įrodyta, kad protarpinis badavimas sumažina jautrumą insulinui[7].
- Avižų dienos. Savo mityboje numatykite avižų dienas, kad pagerintumėte atsparumą insulinui. Daugiau informacijos galite rasti čia.
- Valykite dantis. Profesionalus dantų valymas ir reguliari patikra padeda išlaikyti sveikus dantis ir dantenas, sumažinti dantenų bakterijų plitimo ir atsparumo insulinui atsiradimo tikimybę.
- Gerai išsimiegokite. Įrodyta, kad miego trūkumas padidina atsparumą insulinui[8].
- Sumažinti stresą. Kortizolis, streso hormonas, padidina atsparumą insulinui.
1. Bonora E. et al, Prevalence of insulin resistance in metabolic disorders: the Bruneck Study., Diabetes, 1998 m. spalis, 47 (10): 1643-9
1. Blum H., Müller-Wieland D., Clinical Pathophysiology, 10-asis leidimas, 81 p.
2. Lean M., Primary care-led weight management for remission of type 2 diabetes
(DiRECT): atviras, atsitiktinių imčių grupių bandymas, The Lancet, 2018 Feb, 391 tomas, 10120 leidimas, 541–551 p.
1. Caricilli A., Saad M., The Role of Gut Microbiota on Insulin Resistance, Nutrients, 2013 m. kovas, 5 (3): S. 829-851
2. Suez J., Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota, Nature, 2014 m. rugsėjis, 514, 181–186 p.
3. Flachs P., Rossmeisl M., Kopecky J., The effect of n-3 fatty acids on glucose homeostasis and insulin sensitivity. 2014 m., Physiol. Res. 63 (Suppl. 1): pp. 93-S118
4. Barnosky A. ir kt., Intermittent fasting vs daily calorie restriction for type 2 diabetes prevention: a review of human findings, Translational Research, 2016 m. spalis, 164 tomas, 4 leidimas, 302–311 p.
5. Donga E. et al., A single night of partial sleep deprivation induces insulin resistance in multiple metabolic pathways in healthy subjects., 2010 m. birželis, Journal of Endocrinal Metabolism 95 (6): 2963-8.