Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
teksto dydisaaa
Lithuania
hamburger overlay

Kokie superžvaigdžių maisto produktai naudingi sergant diabetu?

„Supermaistas“ – tai terminas, kurį vartoja daugybė maisto ir gėrimų gamybos įmonių, reklamuodamos maisto produktus, kurie, kaip manoma, yra naudingi sveikatai. Vis dėlto, Maisto ir vaistų administracija (angl. Food and Drug Administration, FDA) nėra oficialiai apibrėžusi šio termino. FDA reguliuoja teiginius apie sveikatingumą, kuriuos leidžiama rašyti maisto produktų etiketėse, siekdama užtikrinti, kad būtų atlikti juos patvirtinantys moksliniai tyrimai. Toliau sąraše nurodytuose maisto produktuose yra gausu vitaminų, mineralų, antioksidantų ir skaidulų, kurie yra naudingi bendrai sveikatai ir gali padėti išvengti ligų. 

Pupelės

Raudonosiose, ‚Pinto‘, mėlynosiose arba juodosiose pupelėse yra gausu vitaminų ir mineralų, pvz., magnio ir kalio. Be to, jose labai daug skaidulų.

Nors pupelėse yra angliavandenių, tačiau pusėje jų puodelio yra tiek pat baltymų, kiek 28 g mėsos, ir visiškai nėra sočiųjų riebalų. Norėdami sutaupyti laiko, galite vartoti konservuotas pupeles, tačiau jas būtinai nusunkite ir nuplaukite, kad pašalintumėte kuo daugiau pridėtinės druskos.

Tamsiai žalios lapinės daržovės

Špinatai, lapiniai ir ‚Kale‘ kopūstai – tai tamsiai žalios lapinės daržovės, kuriose gausu vitaminų ir mineralų, pvz., vitaminų A, C, E ir K, geležies, kalcio ir kalio. Be to, šiuose vertinguose maisto produktuose yra mažai kalorijų ir angliavandenių. Pabandykite tamsių lapinių daržovių dėti į salotas, sriubas ir troškinius. 

Citrusiniai vaisiai

Valgykite greipfrutų, apelsinų, citrinų, laimų arba kitų jūsų pasirinktų mėgstamiausių citrusinių vaisių, iš kurių gausite dalį dienos skaidulų, vitamino C, folio rūgšties ir kalio dozės.

Uogos

Kurias uogas labiausiai mėgstate: mėlynes, braškes ar kitas? Nepaisant to, jose gausu antioksidantų, vitaminų ir skaidulų. Uogos gali būti puikus pasirinkimas, jei norite pasmaližiauti, ir jos suteikia organizmui papildomos vitaminų C, K, mangano, kalio ir skaidulų naudos. 

Pomidorai

Geros naujienos yra tos, kad nesvarbu, kokius mėgstate pomidorus – tyrės pavidalo, žalius ar padaže, su jais gaunate gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų, pvz., vitaminų C, E ir kalio.

Žuvis, kurioje daug omega-3 riebiųjų rūgščių

Omega-3 riebiosios rūgštys gali padėti sumažinti širdies ligų ir uždegimo riziką. Žuvys, kuriose yra daug šių sveikatai naudingų riebalų, kartais vadinamos „riebiosiomis žuvimis“. Šioje grupėje gerai žinomos lašišos. Kitos žuvys, kuriose yra daug omega-3, yra silkės, sardinės, skumbrės, upėtakiai ir ilgapelekiai tunai. Rinkitės grilyje, orkaitėje arba ant grotelių keptą žuvį – taip išvengsite angliavandenių ir papildomų kalorijų, kurių būtų džiūvėsėliais apvoliotoje ir keptoje žuvyje. Pagal Amerikos diabeto asociacijos Diabeto medicininės priežiūros standartus diabetu sergantiems žmonėms rekomenduoja du kartus per savaitę valgyti žuvį (daugiausia riebią). 

Riešutai

28 g riešutų suteiks svarbiausių sveikatai naudingų riebalų ir padės suvaldyti alkį. Be to, juose yra magnio ir skaidulų. Kai kurie riešutai ir sėklos, pvz., graikiniai riešutai ir linų sėmenys, yra geras omega-3 riebiųjų rūgščių šaltinis.

Sveiki grūdai

Turite vartoti sveikų grūdų. Pirmosios sudedamosios dalies etiketės pavadinime turėtų būti žodis „sveiki“. Sveikuose grūduose gausu vitaminų ir mineralų, pvz., magnio, B grupės vitaminų, chromo, geležies ir folio rūgšties. Bet to, jie yra puikus skaidulų šaltinis. Kai kurie sveikų grūdų pavyzdžiai yra sveikos avižos, bolivinės balandos, sveiki miežiai ir speltos.  

Pienas ir jogurtas

Galbūt girdėjote, kad pienas ir jogurtas gali padėti stiprinti kaulus ir dantis. Be kalcio, daugelis pieno ir jogurto produktų yra praturtinti vitaminu D, kad būtų geras jo šaltinis. Atliekama vis daugiau mokslinių tyrimų apie ryšį tarp vitamino D ir geros sveikatos. Piene ir jogurte yra angliavandenių, į kuriuos svarbu atsižvelgti planuojant mitybą sergant diabetu. Ieškokite jogurto produktų, kuriuose yra mažiau riebalų ir pridėtinio cukraus.

Patarimai, kaip valgyti taupant

Atsižvelgiant į sezoną ir gyvenamąją vietą, kai kurių pirmiau išvardytų produktų gali būti sudėtinga įsigyti taupant. Ieškokite pigesnių variantų, pvz., sezoninių vaisių ir daržovių arba šaldytos ar konservuotos žuvies. Maisto produktai, kurių visus metus lengviau įsigyti daug neišleidžiant, yra pupelės ir sveiki grūdai, kuriuos gaminkite nepirkdami pusgaminių.

Dalytis

Įkelta pagal sritį: